Ontdek de Ethiopische keuken

De Ethiopische keuken is iets speciaals. Wij willen graag dat u de Ethiopische keuken van top tot teen ontdekt. Wij zullen u kennis laten maken met de traditionele gerechten, specerijen, koffie en de Afrikaanse wierrook.

Ethiopische gerechten

Wat maken de traditionele gerechten uniek? Injera! De basis van iedere maaltijd is injera. Het is te vergelijken met een dunne pannenkoek van een zacht structuur. De injera wordt gemaakt van de Ethiopische teff granen. Dit is een fijne en glutenvrije graansoort. Het heeft een lichtzoetige en nootachtige smaak. Het wordt vaak gereserveerd met diverse (vega) vleesgerechten en groentes. De teff wordt gemengd met water en heeft 3 dagen de tijd nodig om te rijzen, voor optimale smaak. Bijzonder aan deze granen zijn dat het graan van nature gist bevat. Ter vergelijking met andere granen, bevat de teff meer vezels, mineralen, aminozuren en proteïne. Injera wordt gegeten voor ontbijt, lunch en diner. De combinatie met andere gerechten maakt het uniek en steeds een ander gerecht. Een bekend gerecht waar Injera wordt gebruikt, is Beyainatu. Het is een vegetarisch gerecht en het betekent: ‘een beetje van alles’. Dat is ook precies hoe je dit gerecht moet zien. In dit gerecht kun je verschillende soorten groenten, aardappelen en meer herkennen.

Nog een heerlijk vegetarisch gerecht, is Shiro. Het is een puree van kikkererwten met een overvloed aan heerlijke kruiden. Het heeft een verassende smaak met extra uit, knoflook, gember, chilipeper en tomaat. Dit gerecht wordt vaak gegeten tijdens de vastdagen door de orthodoxen-christelijke bevolking in Ethiopië.
De Ethiopische keuken bestaat uit veel vegan gerechten, ook zijn er gerechten voor de vlees liefhebbers.

Ontdek meer...

Ethiopische koffie

De puurste en meest smaakvolle koffie komt uit Ethiopië, ook wel de Simada koffie. Bijzonder aan deze koffie is dat de bonen uit kleine plantages komen en met de hand worden verwerkt. Het duur ongeveer 3 tot 5 jaar tot een nieuwe koffieplant, koffiebessen produceert. De rijpe bessen worden met de hand geplukt, zodat alleen de echte rijpen koffiebessen worden geplukt. 

Daarna worden het vlees van de koffiebes verwijderd en blijven de koffiebonen over. Deze worden vervolgens op grootte gesorteerd. Hoe groter de koffieboon, hoe hoger de kwaliteit.

Ethiopische specerijen

De Aframomum corrorima zijn kruiden die vooral gebruik worden voor vleesgerechten. Het is een gemberachtige plant en het duurt wel drie jaar tot deze plant leidt tot oogsten. Door deze kruid worden de Ethiopische gerechten erg smaakvol.
Nog een traditionele kruid is Berbere.

Dit een heel belangrijk ingrediënt in de Ethiopische keuken. Het is een mengsel van verschillende pepers, knoflook, gember, basilicum en fenegriek.
Deze twee kruiden worden vooral gebruikt in Ethiopische gerechten en onderscheiden zich op deze manier.

5 leuke weetjes over Ethiopia

Wist je dat….

01.

Het noorden van Ethiopië de heetste plek op aarde is. 45-50 graden is daar heel normaal!

02.

Er 83 talen worden gesproken in Ethiopië. De officiële taal in Ethiopië is het Amhaars. Engels wordt over het algemeen goed gesproken, daarnaast zijn de meest gesproken talen Omorigna, Somali en Tigrigna.

03.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog stond Ethiopië bekend onder de naam “Abessinië”.

04.

In Ethiopië is een stuk kaakbeen is teruggevonden waaruit blijkt dat de mens 400.000 jaar ouder is dan we tot nu dachten.

05.

Ethiopië het oudste onafhankelijke land is van Afrika.